fredag 5. juni 2015

Alternativt strø til dyra

For å holde dyr i urbane strøk må man, som tidligere nevnt, holde kontroll på lukta. Dyr tisser og bæsjer, akkurat som oss. Dette blir det odører av.

Min måte å holde lukta vekke er som jeg har nevnt tidligere, å tenke på ute- og inneområdet som en kompostbinge. Det som lukter er "grønne" materialer, altså nitrogenrike materialer. Disse må balanseres med "brune" materialer, altså karbonrike materialer for at komposten skal fungere effektivt og luktfritt.

Hvilke alternativer av karbonrike materialer har man dersom man ikke vil kjøpe inn flis eller halm? De fleste av oss har ikke verken store trær eller korn i hagen.

Går man ut i naturen har man endel valg. Hvis du har ei kompostkvern kan du samle kvist i parker eller din egen eller andres hage og ende opp med masse god treflis, om enn litt grov flis. Jeg hogger også opp engangspaller i tynne striper og hiver i kverna. Husk å ikke bruke giftige tre- eller buskesorter! Man kan også sjekke med kommunen om hvem de bruker til å kviste trærne langs veiene. Hvis man har bil og henger selv kan man få tak i god flis helt gratis.

I naturen finnes det også andre alternativer. Bruk tid på høsten til å samle brune blader i høststormene når de er tørre. Samle kun blader på veier og grusganger, de bladene som faller under trærne er med på å gi trærne næring til neste år; bruk kun de bladene som ellers ville ha blitt kostet vekk. Diverse bregner finnes også i hopetall enkelte steder og kan tørkes og brukes til strø.

Eller man kan kjøre helt radikalt og bruke papir. Noen kjøper seg en billig makuleringsmaskin og koser seg med å kjøre reklameavisene gjennom denne. Andre, som meg, raider maskinen på jobb.

Har du selv et annet alternativ til strø som er billig eller gratis? Hva strør du selv med?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar